معماری به عنوان یک هنر و تخصص میان رشته ای بوده که با سایر گرایشها و رشته های مختلف درگیر و در ارتباط می باشد.به عقیده نگارنده از آنجا که یک معمار می بایست از سایر علوم نیز اطلاعاتی هرچند کلی داشته باشد و.با توجه به اینکه هنرمند معمار ابتدا می بایست در رشته خود مهارت داشته باشد، یکی از این مهارتها که بسیار حائز اهمیت بوده و در روند ظراحی هر پروزه کمک شایانی به تیم طراحی از جهت شناخت بهتر بستر فعالیت های طرح و شناسایی احجام طراحی شده و ارتباط آنها با احجام و محیط پیرامونی و درک صحیح طراح از کارهای انجام شده و در حال انجام می باشد. ماکت سازی می باشد.
هنر ماکت سازی نیز همانند رشته معماری، حرفه ایست که هنرمند می بایست به صورت خلاصه و یا در صورت لزوم بطور کامل شناخت کاملی از مواد و مصالح، رفتارهای هرکدام از آنها در شرایط مختلف، اطلاعات اقلیمی و... که در ادامه حتما به این مسئله پرداخته خواهد شد،خواهیم دید که چگونه از اطلاعات گوناگون می تئان در راستای ساخت مدل های بهتر و با کیفیت تر استفاده نمود. به طور مثال اگر بخواهیم ماکتی برای فضای رو باز و در معرض عوامل مختلف جوی بسازیم باید از چه متریال ها و تمهیداتی جهت ماندگاری و با کیفیت تر شدن کار استفاده نماییم.
استراتزی شروع کار
حال مواردی که یک ماکت ساز می بایست بداند و ابتدا استراتزی ساخت را بر مبنای این اطلاعات قرار دهد بطور خلاصه بدین شرح می باشد:
1-هدف از ساخت ماکت چیست؟ این سواالیست که در ابتدا باید پاسخ آن را یافت. آیا ماکتی که در حال ساخت است برای نمایش جهت فروش و برای بازدید عام مردم بوده(ماکت هایی که برای نمایش و معرفی طرح و فروش واحدها می باشد) و یا افراد متخصص آن را رویت می کنند. با توجه به نجربه نگارنده آگاهی از این مسئله از اهمیت خاصی در جهت تعیین استراتزی ساخت دارد چراکه با انتخابی صحیح می توان به حداکثر اهداف خود دست یابیم.
2-کار را از کجا شروع کنیم (استراتزی شروع کار: یکی از مهمترین قسمت هایی است که معمولا سطحی گرفته شده در برخی موارد نادیده گرفته می شود) باید توجه داشته باشیم که اگر سناریو و برنامه ریزی درستی برای کارمان نداشته باشیم نمی توانیم کار را به درستی مدیریت و برنامه ریزی کنیم.
3-متریال های مورد استفاده و چگونگی واکنش های آنها نسبت به عوامل مختلف از جمله قابلیت چسب پذیری به یکدیگر و ضخامت ها و ابعاد موجود در بازار، همچنین زیبایی و ظرافت آنها در هنگام ساخته شدن توجه نماییم.
4-کار را به چه شکلی نهایی کنیم و در واقع جمع بندی و بستن کار از اهمیت ویزهای برخوردار است. این کار می بایست با دقت و ظرافت خاصی انجام پذیرد.
کسب درآمد
ماکت سازی یکی از حرفه های پردرآمد برای هر فرد می باشد با توجه به این موضوع و اینکه در آینده حرفه ای و کاری خویش می توانیم از این حرفه بهره مند شویم،و اینکه معماران صاحب نام و بزرگ جهان در تمامی مراحل کارهای خود از ماکت در جهت پیشبرد اهداف خود در پروزه و پرزانته قوی در کارهای خود استفاده می کنند. و بخش عمده و مهمی از این کار را با ماکت انجام می دهند. اخیرا تصور غلطی شکل گرفته که با توجه به وجود نرم افزارهای مختلف سه بعدی ااز اهمیت ماکت سازی کاسته شده است. تجربه نشان داده در هر پروزه عمرانی ، ساختمانی و یا مسابقات معماری جدی یکی از مدارک و مازومات اصلی کار ساخت و ارائه ماکت می باشد.
ابتکار و خلاقیت
در این حرفه تقریبا در هر پروزه با یک چالش جدید روبرو هستیم و آنهایی که به دنبال فعالیتی یکنواخت نیستند می توانند در این کار مشغول به کار شوند. کمتر پیش آمده که کاری به ماکت ساز ارجاع شود و پالشی جدید در آن وجود نداشته باشد.برای مثال یک نمونه ساده این است که ، ابزار و ادوات ساخت ماکت موجود در بازار همیشه کافی نبوده و می باست آنرا بسازیم تصور کنید شما می خواهید ماکتی را با چوب بالسا بسازید که عرض قطعات بیش از 10 یا 20 سانتی متر است. حالا با توجه به این موضوع و مشکلات پیش آمده در مراحل بعدی کار به جهت قطعه قطعه کردن کار آیا از کار با این متریال صرفه نظر می کنید. حال چه کنیم تا این محدودیت از بین برود.چه کاری انجام دهیم که بهتر برش بخورد و با چه چسبی دو قطعه را بهم بچسبانیم که تمیزتر و بهتر چسبیده شود. آیا تکنیکهای برش لیزری می تواند در مواقعی خاص به ما کمک کند تا توانیم نمایش بهتر از ماکت ساخته شده داشته باشیم. ترکیب رنگ ها و متریال ها به چه شکلی بهتر بوده و یا در مورد متریال فوم ویا مقوای ماکت نیز به همین شکل می باشد. به چه شکلی ماکتی با فوم بسازیم که فرد بیننده حتی نتواند تشخیص بدهد که با چه متریالی ساخته شده که فوم بوده و یا فایبر گلاس، ملامینه بوده و یا پلاستیک!
بطور کلی شناخت متریال و رفتارهای آنها،نحوه اتصالشان به یکدیگر از مهمترین و ابتدایی ترین اصول ساخت ماکت بوده که معمولا کسانی که مبتدی هستنداز این امر غافل می باشند و اهمیتی به این موضوع نمی دهند. سعی ما بر این است تا بتوانیم مسائلی را که حتی به نطر شما ابتدایی (البته که اینطور نیست) را بصورت صحیح و گام به گام آموزش دهیم تا از ابتدا با روشی صحیح و مبنای کاری درست پیش برویم. رعایت اصول و قواعد اولیه سبب می گردد تا انتها کارمان درست پیش رفته که این امر در ماکت سازی بسیار حائز اهمیت می باشد.زیرا امکان بازگشت به مرحله قبلی کار یا غیر ممکن بوده و یا با خساراتی به سایر قسمت های ماکت می باشد. به یاد داشته باشید که ماکتی جذاب و زیباست که در عین سادگی بسیار تمیز ساخته شود. شما هر چقدر هم که احجام و اطراف کارتان زیبا و پرکار باشد ولی با ظرافت و سلیقه مونتاز نشود جلوه درستی نخواهد داشت.
هدف از اجرای دوره های ماکت سازی در این مرکز
1-ارتقاء سطح دانش حجم شناسی در معماری و آشنایی با احجام مختلف و روش ساخت آنها در ماکت.
2-چگونه کار خود را به کمک ماکت بهتر و گویا تر ارائه نماییم.
3-برطرف نمودن مشکلات ماکت سازی در احجام پیچیده که اغلب سبب می گردد تا آن حجم یا فرمی را که مدنظر داریم به دلیل اجرای سخت آن در ماکت و یا سه بعدی از ساخت آن صرفنظر کنیم.
4-آشنایی با متریال های مختلف و متعدد ماکت سازی موجود در بازار.
5-تولید برخی از متریال هایی که مورد نیاز بوده و گهگاه یا وجود نداشته و یا اینکه از نظر زمانی و ریالی مرقوم به صرفه نمی باشد که تهیه شود.
6-آشنایی با نرم افزارهای مرتبط با مامت سازی
7-آماده نمودن هنرجویان برای ساخت ماکت های فنی و مهندسی و حتی مدل های قابل کارکرد.
8-ایجاد بستر لازم برای کار در کارگاه های ماکت سازی و یا ایجاد اینگونه کارگاهها
9-آشنایی با ابزارهای متنوع ماکت سازی و نحوه کارکرد آنها
10-چگونگی ساخت فایل های ماکت جهت آماده سازی برای برش لیزر و یا پرینتر های لیزری
و..........