چه جوری تاریخ بخونیم یادمون نره؟

موضوع:مشاوره

من برای روشن تر شدن مساله یک مثال می زنم. فرض کنید شیشه ی پنجره ی یک خونه ی قدیمی رو دادن به شما تا تمیز کنید. این شیشه سال هاست پاک نشده و روش پر از گرد و خاک و دوده است. منطقی ترین کار اینه اول یک شلنگ آب بگیرید روش و اجازه بدید جریان طبیعی آب یکسری از این دوده ها رو پاک کنه.در این مرحله شما یک تصویر محو از منظره‌ی پشت پنجره می‌بینید. در مرحله ی بعد شما میاید همون شلنگ آب رو می گیرید و با یک دستمال همزمان شیشه رو تمیز میکنید.الان تصویر پشت پنجره یکن واضح تر شده و در مرحله ی آخره که با شیشه پاک کن و روزنامه شیشه رو تمیز تمیز میکنید و دیگه می تونید تصویر پشتش رو خوب و کامل ببینید.

روند خوندن تاریخ دقیقا همینجوریه.دور اول که روزنامه وار می خونیم از خودمون انتظار داریم که یک زمینه ی کلی از ماجرا به دست بیاریم. شما وقتی روزنامه میخونید نه مطالب روزنامه رو هایلایت می کنید، نه از روزنامه یادداشت بر میدارید و نه سعی میکنید جملاتش رو حفظ کنید اما در نهایت متوجه می شید که مقاله روزنامه چی می خواست بگه. برای مرورهای بعدی برای مطالعه تون هدف گذاری کنید.بعضی از داوطلبا ناخودآگاه ذهنشون مطالب رو از کل به جزء دریافت می کنه.اما بعضی ها نه. داوطلبان دسته دوم  حتما باید برای هر دور مطالعه برای خودشون هدف بذارن. مثلا تصمیم بگیرن در دور دوم ویژگی سبک ها رو یاد بگیرن،دوره‌ی ساخت، ویژگی کلی کالبدی بناها( مثل تعداد ایوان و حیاط و مناره و...) رو یاد بگیرن، یا برای عکس ها و مدارک بناها کدگذاری کنن. هنگام مطالعه دنبال این مطالب بگردید در متن کتاب. در مرور سوم علاوه بر مطالبی که در دور دوم مطالعه یاد گرفتید، مطالب جزئی تر رو برای خودتون هدف  گذاری کنید، مثل تزئینات، اسم معمارها و الی آخر.

فقط باید به این مساله دقت داشته باشید که مطالب کلی و جزئی، اصلی و فرعی در هر کدوم از تاریخ ها با هم متفاوته. مثلا اسم معمار ها در تاریخ معماری معاصر و بخش هایی از تاریخ معماری جهان از مطالب اصلی محسوب میشه، اما در معماری ایران از مطالب فرعی محسوب میشه( به جز چند تا معمار خاص مثل قوام الدین شیرازی و علی اکبر اصفهانی و...)

از کجا بفهمیم در هر کدام از تاریخ معماری های سه گانه ی کنکور، کدام مطالب اصلی هستند و کدام مطالب فرعی؟

در درجه اول کلاس و استاد با تجربه این رو به سادگی در اختیارتون قرار میده، اگر به کلاس دسترسی ندارید مطالعه ی جزوه می تونه راه گشا باشه و اگر به هیچ کدوم از این ها دسترسی ندارید بعد از دور اول مطالعه تون( که روزنامه واره) سوال های سال های پیش رو با تاکید بر سوال های سال های نود به بعد یک نگاه بندازید. اصلا لازم نیست جواب رو بخونید. فقط سوال و گزینه هاش رو بررسی کنید.

خط مشی کلی در تاریخ خوندن اینه که تعدد داشته باشه مرورهاتون. برای این کار راه حل پیدا کنید. یعنی سرعتتون رو در حد منطقی بالا ببرید.ارجاعتون میدم به پاراگراف اول.

خلاصه نویسی انجام بدیم یا نه؟

این سوال جواب شخصی داره. اگر خلاصه نویسی بلدید، دیاگرام کشیدن بلدید و در نهایت اگر در خلاصه نویسی نمیاید عینا جمله منبع رو کپی کنید. خلاصه نویسی انجام بدید. اما اگر نه...به سادگی هایلایت کنید.

اما نکته ای که آقای حکیم زاده درباره آوردن مطالب روی چک نویس اشاره کردند رو به شدت پیشنهاد میکنم.

کدگذاری برای تصاویر چه جوری باشه؟

بعضی کدگذاری ها علمیه...مثلا اینکه شما بدونید کلیساهای فرانسه نمازخانه ی شعاعی دارن. یا مساجد خوارزمشاهی دو ایوانی هستند اکثرا. اما یکسری نه. یک سری کدگذاری ها رسما خنده دار و فانی هستن. اتفاقا خیلی هم باحالن به نظر من. این کدها مال خودتونه، هر جوری دوست داشتید و یادتون می موند کد بذارید و داستان بسازید برای بناها.

نیوشا حاجیان

 عضو دپارتمان مشاوره اکادمی شهرستان ها و تهران